piątek, 10 stycznia 2014

Migdałowy lodowiec lub Lodowy migdałowiec

Ciasto, które powstało z połączenia przepisów smakowało wszystkim tym, którzy mieli okazję spróbowania go. Koniecznie musi być spożywane bezpośrednio o wyciągnięciu z lodówki, a smakuje - musicie sami spróbować.

Biszkopt:
7 jajek ubić z 1 szkl. cukru na sztywną masę, następnie dodać 2-3 łyżki mielonych migdałów, 1 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki budyniu śmietankowego. Masę przełożyć do blachy 25x35 cm. Piec 15 minut w 200 stopniach i 15 minut w 150 stopniach.
Wyciągnąć z piekarnika. Jak przestygnie przekroić na dwie części.

Masa:
05 l śmietany 30 % ubić z 2 łyżkami cukru pudru.  3 gorzkie czekolady rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Przestudzić. Następnie razem zmiksować z ubitą śmietaną. Przełożyć biszkopt. Posypać migdałami w płatkach.

Ciasto wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego.