wtorek, 3 września 2013

Coś dla podniebienia - Jabłecznik wg Ani K.

Na moim starym blogu bawiłam się w stawianie przepisów ciast, które królują na moim stole. Tym razem chciałabym się podzielić z wami przepisem na rewelacyjny jabłecznik z bitą śmietaną i malinami. Zdjęcia robiła moja koleżanka, trochę poniosło ją z dodatkami do ciasta. Proszę tego nie traktować jako reklamę:)





Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
250 gr miękkiego masła (może być margaryna)
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Składni dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedną część równomiernie rozłożyć na blasze (duża blacha), na ciasto dać - i tu już panuje dowolność albo kupną marmoladę z jabłek (polecam z Lidla jest rewelacyjna) albo swojską. Na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek z dodatkiem 4/5 szklanki cukru. Na pianę pokruszyć drugą część ciasta. 
Piec około 55-60 minut w temp. 175 stopni.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły podany z bitą śmietaną i innymi owocami. 
Smacznego