piątek, 27 września 2013

Koral w kremowo-czerwonej otoczce.

Korale są pochodzenia organicznego. Są to szkielety wapienne koralowców. Większość koralowców tworzy rafy, atole i ławice o gęsto rozgałęzionych pniach. Pnie kolonii koralowej dochodzą średnio do 40 cm wysokości, gałązki do 4-6 cm grubości. Właśnie te szkielety, wytwarzane przez niewielkie polipy, wykorzystuje się jako materiał jubilerski.
  • W stanie surowym kawałki korali są matowe, po wypolerowaniu mają połysk szklisty.
  • Korale są wrażliwe na wysoką temperaturę, kwasy i gorące kąpiele.
  • Barwa może z biegiem czasu zblaknąć (barwę można przywrócić przez zanurzenie w wodzie utlenionej).
  • Wyróżnia się wiele odmian, przyjmując za podstawę klasyfikacji barwę korali lub miejsce występowania.
  • Pod względem barwy Włosi dzielą korale na 9 grup: białe, białe w różowe plamki, krwiste, bladoróżowe (2 odmiany), czerwone, ciemnoczerwone i o barwie granatów. Podobną klasyfikację stosują Francja, Niemcy i Wielka Brytania.
  • Głównym miejscem handlu jest Torre del Greco (okolice Neapolu - Włochy) , gdzie obrabia się ¾ korali wyłowionych na całym świecie.
Powyższe informację zaczerpnięte z Wikipedii. Dlaczego właśnie taki wstęp? Łatwo się domyślić.