sobota, 6 czerwca 2015

Słonecznikowiec

Rewelacyjne ciasto - Słonecznikowiec - polecam, na każdą okazję, robi się dość szybko i jak to jest określane na portalach kulinarnych Skala trudności od 1 do 5 - 3. Każdy da sobie radę, a smakuje rewelacyjnie.






Dla zainteresowanych przepis.

Biszkopt
6 całych jaja
1 szkl. cukru
szczypta soli - razem ubić mikserem na tzw. kogel mogel
Następnie dodać 1 szkl. maki tortowej, 2 łyzki kakao i 1 łyżeczke proszku do pieczenie
Wszystko razem wymieszać drewniana łyżką.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać powstałą masę i piec  15 min. w 200 stopniach, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 15 min.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika.

Placek słonecznikowy
30 dkg słonecznika

1 szkl. cukru
5 łyżek mleka
Składniki wsypać do garnka i na małym ogniu zagotować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na papier wylać masę słonecznikową. Piec w piekarniku 20-25 w 180 stopniach. Jeżeli nie będzie cały zarumieniony to należy przemieszać łyżką i piec jeszcze około 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika i na ciepło łyżką rozkruszyć słonecznik. Ostudzić. 1/4 słonecznika odłożyć do miseczki.


Masa słonecznikowa
1 kosta masła + 1 łyżka masła
1 puszka mleka skondensowanego ugotowanego - polecam gotowa masę krówkową o smaku kakaowym
Razem zmiksować.
1/4 masy odłożyć do miseczki
3/4 masy krówkowej połączyć z 3/4 słonecznika.

Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę krówkową, położyć 2 część biszkoptu, posmarować masą i wysypać słonecznik. 
Wstawić do lodówki, najlepiej smakuje po kilku godzinach.

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz